Keurmerk voor duurzame logistiek in aantocht - FGHS Logistiek

Nieuws

03/12 - Keurmerk voor duurzame logistiek in aantocht

U heeft de laatste tijd ongetwijfeld de vele berichten over duurzame logistiek voorbij zien komen. Over CO²-compensatie, stikstofuitstoot van het vrachtverkeer tot aan forse CO²-reductie in het verpakkingsproces bij Wehkamp.

Het opmerkelijkste bericht was dat uit een groot onderzoek blijkt dat een meerderheid van 72% van de Nederlandse consumenten vindt dat er een keurmerk voor duurzame logistiek moet komen. Nadat dit onderwerp lange tijd onderbelicht is geweest, lijkt het er nu toch echt op dat serieuze aandacht hiervoor onontkoombaar is.

FGHS Logistiek werkt al geruime tijd aan een aantal zaken die bedrijven helpen met het in kaart brengen van hun CO² prestaties, maar belangrijker nog: die bijdragen aan een verlaging van de CO² uitstoot. Want het weten van je prestatie is leuk, CO² compenseren is aardig, maar de echte oplossing voor de klimaatproblematiek is echte verlaging van uitstoot.

De sleutel ligt hierbij in samenwerken en het bundelen van vervoerstromen. De gemiddelde containerbenutting vanuit productielanden in de sport en mode is rond de 65%, de gemiddelde hoeveelheid lucht in het vrachtverkeer op de Nederlandse wegen is zelfs 50%. Individueel doen vele sport- en modebedrijven, en ook vele logistieke bedrijven, hun best om hun eigen prestatie te verbeteren, maar het verbeterpotentieel is eigenlijk marginaal vergeleken met het potentieel van samenwerken.

Op dit moment lopen er veelbelovende pilots rondom het bundelen van sampleverkeer en het bundelen van zeevracht; waarbij we veel verder gaan dan de reeds bestaande consolidaties. Mocht u interesse hebben in deze initiatieven dan nodigen we u graag uit contact op te nemen met ons.

Ondertussen zal FGHS Logistiek alle zaken rondom naderende regelgeving en keurmerken nauwlettend blijven volgen; zodat we deze potentiële bedreiging kunnen omzetten in kansen voor de branche.


Gratis Logistieke Scan