Sportlogistiek - Over FGHS Logistiek - brancheorganisatie - samenwerking

OVER FGHS LOGISTIEK

Branchesamenwerking in logistiek

FGHS Logistiek is opgericht met partner Greenway Logistics en maakt deel uit van het totale pakket aan ledenvoordeel dat beschikbaar is voor alle FGHS leden. FGHS Logistiek biedt logistieke dienstverlening en voordeelarrangementen aan de leden van FGHS. De dienstverlening bestaat uit: logistiek advies, ontwikkelen van logistieke concepten op het gebied van duurzaamheid en innovatie, advies met betrekking tot procesinrichting, logistiek gerelateerde automatisering en bedrijfsbegeleiding bij toetreden van externe markten. Logistieke voordeelarrangementen zijn overeenkomsten met logistiek dienstverleners (vervoerders) die tot doel hebben om de logistieke (vracht)kosten bij FGHS leden te verminderen.

Logistiek is een grote kostenpost voor leveranciers. Met name transportkosten nemen al jaren toe. Gezien de problematiek rond brandstofprijzen en binnensteden zal dit alleen maar verder toenemen. Logistieke kosten worden in grote mate beïnvloed door schaalgrootte. Zeker voor transport geldt dat hoe meer je bundelt, hoe goedkoper het wordt. In de versnipperde logistieke wereld van de FGHS leden en haar afnemers is dan ook veel te halen. En daarbij gaat het niet alleen om het financiële voordeel, maar wordt er ook ‘en passant’ duurzame logistiek bedreven. Daarnaast zijn er enkele innovaties gestart die zeker de moeite waard zijn, zoals ‘levertijdenharmonisatie’, ‘sample consolidatie‘ en ‘bundelen bij de bron’, oftewel het verplaatsen van pick en pack werkzaamheden naar bijvoorbeeld China. Het meest recente initiatief CO₂ Improve, heeft als doel de wereldwijde sport- en fashionbranche te verbeteren als het gaat om CO₂-uitstoot door logistiek.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet meer weg te denken uit onze wereld. In transport gaat het dan vaak over groene logistiek. Dat wil zeggen: gericht op het besparen van kilometers, brandstof en vermindering van uitstoot van roet, fijnstof en CO². In veel landen is de gemiddelde beladingsgraad van vrachtauto’s slechts 50%. Door meer met dezelfde vrachtauto in dezelfde rit af te leveren, worden onnodige ritten overbodig en wordt voorkomen dat binnensteden dichtslibben.

Door de logica tussen schakels goed te overzien, lukt het om de kortste weg te vinden die een product moet afleggen naar de eindgebruiker: de consument. Daarnaast werkt FGHS Logistiek met dienstverleners die met elkaar de hele keten kunnen bedienen. Een ketenintegrale benadering leidt tot de laagste kosten en verbetering van de kwaliteit bij bedrijven. Alle initiatieven van FGHS Logistiek zijn erop gericht om kosten uit de keten te halen: Samenwerking is de sleutel tot lagere kosten.

Lees hier meer over de achtergrond.

Bekijk de voordelen van deelname.

Gratis Logistieke Scan