Veranderingen in de supply chain, betrouwbaarheid boven prijs - FGHS Logistiek

Nieuws

09/09 - Veranderingen in de supply chain, betrouwbaarheid boven prijs

Na jaren lang voorspoed in de wereldwijde supply chain, worden we nu al geruime tijd geconfronteerd met een crisis.

De complete lockdown in Shanghai en de zero-Covid strategie van de Chinese overheid belemmerde het laden en lossen van vrachtwagens en vrachtschepen. Ook liepen de wachttijden van een ligplaats voor containerschepen steeds meer op, wachttijden tot een week zijn tegenwoordig normaal. De lockdown van Shanghai heeft ook een impact op buurlanden zoals Bangladesh en Vietnam, omdat deze landen zelf geen directe verzending verbinding met Europa hebben.

De oorlog in Oekraïne heeft de situatie verder verergerd. In delen van Oekraïne ligt de productie stil, of fabrieken zijn vernietigd. Hierdoor is het niet mogelijk om grondstoffen naar fabrieken vervoeren of afgewerkte goederen over de grens te vervoeren en er is een tekort aan vrachtwagens en chauffeurs. De spoorroute tussen China en Europa via Rusland is onbegaanbaar. De transportkosten lopen enorm op, tarieven zijn momenteel tien keer hoger dan voor Covid. En containerprijzen uit het Verre Oosten hebben een hoogtepunt bereikt.

Als gevolg van deze zaken veranderen bedrijven hun strategieën. Bedrijven kiezen vaker voor uitbesteding aan hoogwaardige logistieke dienstverleners, die met innovaties en wereldwijde oplossingen de problemen veel beter het hoofd kunnen bieden. Dit om zeker te zijn van de beschikbaarheid van goederen en om flexibeler te kunnen reageren op ongeplande veranderingen in de supply chain. De traditionele focus op de allerlaagste logistieke kosten is een doodlopende weg gebleken, met uiteindelijk torenhoge kosten als gevolg van te late leveringen, annuleringen van orders, spoed leveringen, enz. Veel bedrijven hebben deze ‘penny wise, pound foolish’ les geleerd en veranderen nu hun strategie te aanzien van hun logistiek.

Beschikbaarheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid gaan daarmee in toenemende mate boven de korte termijn laagste prijs in de logistiek.

FGHS Logistiek helpt u hier graag bij. Neem contact op met FGHS Logistiek meer informatie of een afspraak.


Gratis Logistieke Scan